Thijs Tjaden

Thijs Tjaden
Woonbioloog en docent in de Lecher-antenne cursus

Tjaden woonbiologie bestaat vanaf het einde van de vorige eeuw (1999). Ik (Thijs Tjaden – 1965) ben dan 34 jaar oud en 5 jaar de eigenaar van ‘van Apeldoorn elektrotechniek’ . Een elektrotechnisch installatiebedrijf welke al sinds 1933 actief is in Haarlem en omgeving. Rond de eeuwwisseling bestaat dit bedrijf uit 4 medewerkers en ik zelf. Op een dag vertelt een klant een verhaal over het feit dat zijn woning een aantal jaar geleden is ontstoord door een woonbioloog.

Elektriciteitsleidingen en zendmasten, zo vertelde hij, konden de energie in een woning behoorlijk verstoren. Hij gaf het adres van de woonbioloog (Oiko biologica uit Vlaardingen) Toen bleek dat dit bedrijf ook cursussen uitschreef om het vak van woonbioloog te leren, was de inschrijving hiervoor snel een feit.

De opleiding, was leerzaam en bijzonder interessant. Er werd in eerste instantie geleerd om met de Lecher-antenne te meten. Later werden de meer technische meetapparaten behandeld en werd uitgelegd hoe daar mee gemeten kon worden. Eric Laarakker was één van de docenten. Na deze opleiding was het plan geboren om hier zelf mee door te gaan. De naam Tjaden woonbiologie was snel gekozen en mijn helaas veel te vroeg gestorven broer Henk, draaide in een paar dagen de eerste website in elkaar.

Ik merkte dat er bijna geen collega’s waren in dit vak en dat er al helemaal geen woonbiologische materialen te krijgen waren op de Nederlandse markt. Er werden speciale stralingsarme telefoons en elektrische componenten uit het buitenland gehaald. Meetapparatuur en afschermproducten volgden en weldra waren er meerdere bedrijven die zich met deze materie bezig gingen houden. De tijd was er kennelijk rijp voor.

De woonbiologie werkzaamheden begonnen in de loop der tijd uit te groeien tot een dagtaak. Dit werd steeds ingewikkelder te combineren met de werkzaamheden als installateur. Eind 2007 zijn de laatste 2 werknemers uit dienst gegaan en waren de elektrotechnische werkzaamheden weer prima te combineren met de woonbiologie. Het is een groot voordeel om beide disciplines te beheersen. Het gebeurt regelmatig dat na een woonbiologisch onderzoek er delen aan de elektrische installatie moeten worden aangepast.

In het jaar 2011 kwam ik er steeds meer achter dat het ontstoren op de manier zoals ik het geleerd had, niet meer voor 100% toereikend was. Vaak als ik een woning had gebiosaneerd kreeg ik na enige tijd te horen van de bewoners of van de behandelend arts, dat er toch nog een belasting meetbaar was bij de bewoners. Dit was en is nou juist mijn specialiteit. Kennelijk was het niet meer mogelijk om met al het draadloze geweld wat op ons wordt losgelaten op deze manier te blijven werken.

Op een goeie dag kwam Eric Laarakker (inmiddels ook een goede vriend) met een grote zak met allemaal verschillende kleine kristallen aanzetten. Hier ben ik eindeloos mee gaan experimenteren. Verschillende kristallen, allemaal met een andere vorm kunnen tenslotte bijna het hele elektromagnetische spectrum harmoniseren. Tenminste… dat was het idee.

Wat zou er gebeuren als ik mijn beide disciplines in zou zetten voor het perfecte product. Dus de kristallen in verbinding brengen met het elektriciteitsnet. Na ruim een jaar van eindeloze experimenten kwam ik met het prototype ‘het bloempotje’. Letterlijk een bloempotje gevuld met een aantal kristallen met een stekker eraan.

Een model wat nou niet bepaald de schoonheidsprijs wint, al waren er een heleboel mensen die dit juist heel speciaal vonden. Hier heb ik er een paar honderd van gemaakt en uitgezet bij een groep klanten die bijna zonder uitzondering allemaal erg enthousiast waren over de rust die dit in huis bracht. Ook vele artsen en therapeuten zagen de positieve effecten bij hun patiënten.

In februari 2013 hadden we alle grondstoffen compleet om de definitieve harmonisator te gaan bouwen. De kleien behuizing uit Makkum, de stekkervoet uit Haarlem, de kristallen uit de VS en een mooie bamboe doos uit het verre oosten. Een mooi product in een mooie verpakking. De vraag groeit gestaag en de assemblage gebeurt volledig handmatig in Bennebroek. De harmonisator heet de ‘OHRB’ Optimal Harmoniser for Restoring Balance en wordt uitgesproken als ‘orp’. In datzelfde jaar onderging de OHRB een totale metamorfose, ander logo, andere klein, andere kristallen, ander symbool en een ander houten doosje.

In dezelfde periode in 2013 vroeg Eric mij of ik mee wilde doen met het geven van de cursus Lecher-Antenne. Ik nam het stukje woonbiologie voor mijn rekening en doe dit sindsdien ieder jaar met steeds meer plezier. In het jaar 2023 hebben we, qua cursus, het roer omgegooid. Onze goede vriend Theo Hooyer is erbij gekomen, de cursus is gesplitst in 4 dagen basiscursus, waarin nagenoeg alleen maar praktijkles met de Lecher-antenne wordt gegeven. Hierna zijn er nog twee vervolgopleidingen te volgen, te weten de 4 daagse therapeuten cursus en de 4 daagse woonbiologie cursus. Theo en ik doen de woonbiologie en Eric de therapeuten, waarbij ik ook nog de ondersteuning doe voor de therapeuten cursus.

Winkelwagen
Scroll naar boven