Over acupunctuur in de diergeneeskunde

 

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Het woord acupunctuur komt uit het Latijn: "acus" betekent naald en "pungere" betekent steken: door het aanprikken van bepaalde punten op de huid wordt een bepaald gewenst fysiologisch effect bereikt. Van oudsher werden hiervoor uiterst dunne naalden gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook andere methoden voor beschikbaar zoals electro-acupunctuur, laser-acupunctuur en massage (accupressuur). Naast het aanprikken van de huid met naalden bestaan er ook andere vormen van acupunctuur: Japanse acupunctuur (non-invasief), oor-acupunctuur en schedel-acupunctuur.

Acupunctuur is de laatste tientallen jaren sterk in opkomst in de diergeneeskunde. De resultaten zijn bij dieren vaak goed en worden veelal sneller bereikt dan bij mensen, mits natuurlijk de juiste diagnose en therapie wordt ingesteld. Misschien komt dit wel omdat dieren geen weerstand bieden aan een therapie en minder met zich meedragen op psychisch vlak. Opvallend is dat veel dieren tijdens de behandeling ontspannen en rustig worden, zelfs bij moeilijk hanteerbare dieren. Bij een breed scala aan ziekten kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden, zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen. Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft. 

In de diergeneeskunde wordt acupunctuur voornamelijk toegepast bij: pijnklachten, bewegingsstoornissen (zoals heupdysplasie, artrose en andere kreupelheden, hernia en spondylose), neurologische stoornissen, gynaecologische en maagdarmproblemen, longproblemen en problemen op het emotionele vlak. 

Acupunctuur kan goed worden gecombineerd met overige Westerse of Oosterse geneeswijzen. Het paradigma van de Chinese geneeskunde is op systemische grondslag en gaat uit van verbindingen en interactie. Acupunctuur vormt daarmee een hele mooie basis voor het werken volgens de principes van 'systems medicine'. 

 

 

 
 

 

 

Healthcare-Academy Den Hoek ~ Bisschopsweg 2 ~ 3732 HW De Bilt (Nederland) ~ T:+31 (0)633688491 E: info@healthcare-academy.nl

 

Volg ons via  Facebook:

                                              

 

 

©2011 Healthcare- Academy Den Hoek || Concept : Techmarq ; ontwerp : Dedicated People; Techniek : Manipal Digital Systems