An Osteopatic approach in the treatment of small animals

Deze lezing wordt georganiseerd op dinsdagmiddag 20 maart 2018 

De lezing is een gezamenlijke organisatie van Healthcare-Academy Den Hoek en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren.

Klik hier om direct online in te schrijven

Wie is Patricia Kortekaas?

Patricia is van oorsprong een Zeeuwse, is in 1985 afgestudeerd aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Oefening en Fysiotherapie waarna zij al snel emigreerde naar Eugene, Oregon, USA. Ze specialiseerde zich in Manuele therapie en Osteopatische technieken voor mensen en gezelschapsdieren. Zij studeerde bij veel  bekende namen zoals Maitland, Kaltenborn, Stiles, Upledger en Frank Lowen. Patricia is een bevlogen docent en geeft zowel in Amerika als Europa haar meerdaagse cursus Animal Normalisation Therapy aan dierenartsen en dierenfysiotherapeuten. Zij is een gewaardeerd spreker op humane en veterinaire congressen en heeft meerdere publicaties op haar naam staan.

Over Osteopathie

Osteopathie ziet het lichaam als functionele en holistische eenheid. Beoefenaars van osteopathie geloven dat het lichaam zelf weet wat het beste is en de behandeling richt zich op het versterken van het  afweermechanisme in tegenstelling tot het onderdrukken van de symptomen van een ziekte. Osteon (weefsel) en Pathos (gevoel) is in wezen “het voelen van de beweging van het weefsel”.

Osteopatische technieken omvatten vele non-invasieve, manuele-therapie technieken. Ze kunnen verdeeld worden in twee basis categorieën, directe en indirecte technieken, afhankelijk van hoe de therapeut de beperkingen van het lichaamsweefsel benadert.

Bij de Directe Techniek stoot de beoefenaar  door de grens van de beperking (hieronder vallen ook chiropractie en muscle energy technique).

Bij de Indirecte Techniek werkt de beoefenaar  op afstand van de grens van de beperking  en geeft het weefsel de gelegenheid om zich te ontplooien en zelf door de beperking te bewegen.

Animal Normalization Therapy is een unieke vorm van (indirecte) manuele therapie waarbij de focus ligt op herstellen/normaliseren van abnormale en niet goed functionerende weefsels en ritmes in het lichaam.

Tijdens deze lezing bespreekt Patricia:

 • de principes van de osteopathie;
 • de invloed van glutensensitiviteit op lijf en bewegingsapparaat van de hond;
 • het werken met de fascia in het lichaam;
 • stagnatie van het lymfesysteem.


Praktische informatie:

 • De presentatie is in het Engels.
 • Deze middag is open voor dierenartsen en dierenfysiotherapeuten en een gezamenlijke organisatie van Healthcare-Academy Den Hoek en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren.
 • De lezing wordt georganiseerd in de cursusruimte bij Healthcare-Academy Den Hoek, Bisschopsweg 2, 3732 HW De Bilt (NL).
 • De cursusruimte is open vanaf 14.30 uur, aanvang lezing is om 15.00 uur t/m 18.00 uur. Na afloop is er een soep en broodjes buffet.
 • De kosten voor deelname zijn 65,- euro.
 • Inschrijven kan hier online of via de NVFD: hondencomm@nvfd.nl
 • Accreditaties in aanvraag bij NVFD, CPD, The Natural Way en Complevet. Overige beroepsverenigingen mogelijk op verzoek van deelnemers.

 

 

Healthcare-Academy Den Hoek ~ Bisschopsweg 2 ~ 3732 HW De Bilt (Nederland) ~ T:+31 (0)633688491 E: info@healthcare-academy.nl

 

Volg ons via  Facebook:

                                              

 

 

©2011 Healthcare- Academy Den Hoek || Concept : Techmarq ; ontwerp : Dedicated People; Techniek : Manipal Digital Systems